מדריך התחדשות עירונית לשנת 2024
התחדשות עירונית בירושלים
תחום ההתחדשות העירונית בישראל רשם גידול משמעותי באישורי תכניות ובמתן היתרי בניה, עם נתון לפיו 22% מכלל התחלות הבנייה בישראל בשנת 2022 היו במיזמי התחדשות עירונית, המקדמים את התחדשותם של שכונות ומבני מגורים ישנים וללא מרחבים ממוגנים, במרחב העירוני, ומאגדים בתוכם שני סוגים עיקריים של פרויקטים, האחד ידוע בשם "פינוי בינוי" והשני ידוע בשם "תמ"א 38".
רפי גרוסנס, מבעלי 'ארץ עיר' עושה קצת סדר:
תמ"א 38/1, תמ"א 38/2 ופינוי בינוי – מה דומה, מה שונה ומה מתאים לבנין שלכם.
תמא 38/1
תמ"א 38 זוהי למעשה התכנית המקורית והבסיסית שאושרה ב-2005, ששמה לה למטרה למגן ולחזק מבנים בני 3 קומות ומעלה, שהוקמו לפני 1980, על מנת שהדיירים יהיו ממוגנים מטילי אויב ושהמבנים לא יקרסו בנסיבות של רעידת אדמה בינונית עד חזקה ויגרמו לנזקים רבים בנפש.
בבסיס הרעיון מאחורי התוכנית עומד תמריץ נכבד ליזמים ולקבלנים שיהיו מוכנים לקחת על עצמם את פרויקט חיזוק המבנים הארצי, ובתמורה יזכו לזכויות בנייה בפרויקטים שיצדיקו את הכדאיות הכלכלית של המהלך.
תמא 38/2
לאחר זמן מה, הגיעו המחוקקים למסקנה שהמערך הקיים (חיזוק מבנים והקמה של לא יותר מ-2 קומות) לא מהווה תמריץ מספק לא ליזמים ולא לדיירים, ולכן גיבשו נוסח חדש לתכנית, הכולל בתוכו גם את המסלול של הריסה ובנייה מחדש של הבנין, המעניקה זכויות בנייה נרחבות יותר, קבלת דירות חדשות, גדולות ואטרקטיביות יותר בבניין חדש ומאובזר, עם לובי מושקע, חדרי מדרגות רחבים יותר ו/או התקנת מעליות, ממ"ד ומרפסות לכל דירה, כאשר ההטבות משתנות מפרויקט לפרויקט בהתאם לנסיבות.
תהליך ההריסה ובנייה מחדש תחת התקנות של תמ"א 38/2 מתייחס לבניין אחד בלבד, והבניין החדש שיקום יהיה בהתאם לקווי הבניין הישן מהם אסור לחרוג (רלוונטי ברוב הפרויקטים של תמ"א 2/38). כמו כן, תיקון 2 לתמ"א 38 דואג לשמור ואף להוסיף זכויות בנייה הן עבור הדיירים והן עבור היזמים. מה שהופך את התוכנית לאטרקטיבית יותר מבחינות רבות.
פינוי בינוי
פינוי בינוי, לעומת זאת, מתייחס להליך שונה לחלוטין, והוא מעוגן יותר בעקרונות ההתחדשות העירונית. במסגרתו מפנים לא בניין אחד, אלא מתחם שלם של מספר בניינים ישנים. בהתאם לכך, התכנון הוא רחב יותר, הכולל תשתיות ומוסדות ציבוריים (כגון מרכזים מסחריים, מרפאות, גני ילדים וכו’), ולכן מהווה פתרון נכון יותר ברמה השכונתית.
זכויות הבנייה בפינוי בינוי גבוהים משמעותית על מה שניתן במסגרת תמ"א 38/2, כך שמהצד של היזמים מדובר בפרויקטים אטרקטיביים יותר, אך קיים חסרון בסרבול בלתי נמנע של תהליך הפינוי בינוי, כיון שמדובר בפרויקט רחב עם הרבה מעורבים (כמה בנינים ביחד).
ההיסטוריה מצביעה על כך, שכל פרויקט פינוי בינוי דורש תכנון מורכב וגורר עמו גם שינוי תב"ע (תכנית בניין עיר). בעקבות זאת, פרויקט התחדשות עירונית במסגרת מסלול פינוי בינוי בדרך כלל צפוי להיות ארוך מתמ"א 38/2 ונע בין 4.5 ל- 8 שנים.
כפי שניתן לראות, בשל החקיקה הארצית וגם המקומית בכל הקשור להתנהלות של פרויקטים במסגרת ההתחדשות העירונית, חשוב לזכור כי פרויקטים של פינוי בינוי, תמ"א 1/38 וגם תמ"א 2/38 – נחשבים לעסקאות נדל"ן מורכבות במיוחד.
זהו תהליך ארוך שהרבה פעמים מתלווה אליו גם אי ודאות שיכולה לרחף מעל הפרויקט גם בשלבים מתקדמים, כיון שמעורבים פה גורמים רבים החל מהדיירים, היזמים, עורכי הדין, שמאים, אדריכלים, רשויות מקומיות, ועדות מקומיות על סוגיהן, ועוד ועוד, ולא פעם נוצרים התנגשויות בין האינטרסים של כל אחד מן הצדדים, כאשר לעתים אף נתקלים במורכבויות בניסוחים ובסעיפים העולים מתקנות התכנון והבניה.
לכן, לפני שאתם יוצאים לדרך, חשוב לעשות שיעורי בית יסודיים, להכיר את כל התמונה המלאה והאתגרים, לבחור חברה חזקה עם חוסן כלכלי שתוביל אתכם את התהליך, בעלת נסיון מוכח בהתחדשות עירונית, אשר טובת הדיירים עומדת לנגד עיניה כדי שתוכלו לגשת לפרויקט בראש שקט יותר ובביטחון מלא.
אנו בחברת 'ארץ עיר', יוזמים כבר שנים ומקדמים הזדמנויות נדל"ן אטרקטיביות. בשנת 2013 זיהינו את הפוטנציאל בתחום ההתחדשות העירונית והחלנו ליזום פרויקטים. בתחילה נתקלנו בחוסר ידע, שלא לדבר על חשש גדול. לאחר שהצלחנו להוכיח כי מי שמרוויח מהפרויקטים הללו הם בעיקר הדיירים, הגישה החלה להשתנות.
אנו ב'ארץ עיר' דוגלים בהשקעה במראה התכנוני של הבנין, בהנגשה, בהתאמה לאוכלוסייה ובחזות החיצונית. כך התנהלנו בכל המיזמים שלנו והעובדה שהדיירים היו מרוצים, גרמה לכך ששמה של החברה הולך לפניה וכאשר אנו מגיעים למיזם חדש, הדיירים נחשפים למידע והופכים לחלק פעיל תוך שיתוף פעולה מלא בתהליך המוצלח.